Witamy, Gościu

Stowarzyszenie Przyjaciół Szkół Katolickich
(1 przeglądających) (1) Gość
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Stowarzyszenie Przyjaciół Szkół Katolickich

Stowarzyszenie Przyjaciół Szkół Katolickich 01/28/2012 15:38 #403

• a.romańska
  • Administrator
  • Oklaski: -2
a mnie interesuje inny aspekt oddania sprawy w prywatne ręce (czytaj, w ręce Stowarzyszenia Przyjaciół Szkół Katolickich).
Jak mówi Konstytucja Rzeczpospolitej Polskiej w art 53 :

Każdemu zapewnia się wolność sumienia i religii.

Wolność religii obejmuje wolność wyznawania lub przyjmowania religii według własnego wyboru oraz uzewnętrzniania indywidualnie lub z innymi, publicznie lub prywatnie, swojej religii przez uprawianie kultu, modlitwę, uczestniczenie w obrzędach, praktykowanie i nauczanie. Wolność religii obejmuje także posiadanie świątyń i innych miejsc kultu w zależności od potrzeb ludzi wierzących oraz prawo osób do korzystania z pomocy religijnej tam, gdzie się znajdują.

Rodzice mają prawo do zapewnienia dzieciom wychowania i nauczania moralnego i religijnego zgodnie ze swoimi przekonaniami. Przepis art. 48 ust. 1 stosuje się odpowiednio.

Religia kościoła lub innego związku wyznaniowego o uregulowanej sytuacji prawnej może być przedmiotem nauczania w szkole, przy czym nie może być naruszona wolność sumienia i religii innych osób.

Wolność uzewnętrzniania religii może być ograniczona jedynie w drodze ustawy i tylko wtedy, gdy jest to konieczne do ochrony bezpieczeństwa państwa, porządku publicznego, zdrowia, moralności lub wolności i praw innych osób.

Nikt nie może być zmuszany do uczestniczenia ani do nieuczestniczenia w praktykach religijnych.

Nikt nie może być obowiązany przez organy władzy publicznej do ujawnienia swojego światopoglądu, przekonań religijnych lub wyznania.

Jak ten artykuł naszej Konstytucji ma się wobec założeń Stowarzyszenia, które chce przejąć szkoły www.spsk.iap.pl/pl/35600/0/Program_Wychowawczy.html
Co z uczniami innych wyznań ?

Stowarzyszenie Przyjaciół Szkół Katolickich 01/28/2012 18:18 #407

• Ktoś
  • Młodszy Forumowicz
  • Oklaski: 2
To rodzic decyduje, gdzie posłać swoje dziecko. Wcale nie musi to być szkoła katolicka.

Stowarzyszenie Przyjaciół Szkół Katolickich 01/28/2012 18:25 #410

• a.romańska
  • Administrator
słusznie, to rodzic decyduje. Jak ma alternatywę. W sytuacji, która ma nastąpić wielkiego wyboru nie ma....Katolicyzm narzucony z góry.....................
Nie tak łatwo przenieść dziecko do innej szkoły. I nie myślę tu o formalnościach, bo te są najmniej skomplikowane z wszystkiego.
Ostatnio zmieniany: 02/13/2012 16:51 przez admin.

Stowarzyszenie Przyjaciół Szkół Katolickich 01/28/2012 18:56 #411

• Morozow
  • Początkujący Forumowicz
  • Oklaski: 0
mam tylko nadzieję, że to będą prawdziwe szkoły katolickie, że będą uczyć zasady jeżeli zostaniesz uderzony w policzek to odwiń uderzającemu cię, tak aby juz nie wstał i nie mógł zrobić tego ponownie. Jeżeli zaś będzie ta szkoła uczyć zasady przeciwnej, a zapewne będzie bo program nauczania będzie taki sam jak w innych szkołach to nie ma na co zwracać uwagi. Ja posłałbym moje dziecko do szkoły, w której uczy się tej pierwszej zasady, ale nie mogę bo nie ma takich szkół w Polsce wszędzie ten sam program nauczania, także obawy p. Romańskiej są nieuzasadnione, bo prawdziwych szkół katolickich już nie ma wszystkie są takie same......

Stowarzyszenie Przyjaciół Szkół Katolickich 01/28/2012 19:03 #412

• Ktoś
  • Młodszy Forumowicz
  • Oklaski: 2
Chciałam przeczytać Program Wychowawczy, naprawdę chciałam, ale ledwo Wstęp udało mi się przeczytać .
Trochę mało tam programu a dużo różnych cytatów - w większości z tej samej publikacji. Chyba, że to normalne dla szkoły katolickiej?
Można odnieść wrażenie, że czyta się program indoktrynacyjny jakiejś sekty.

Stowarzyszenie Przyjaciół Szkół Katolickich 01/28/2012 19:06 #413

• a.romańska
  • Administrator
niestety, też odniosłam takie wrażenie - stąd mój post . Powodowany strachem, obawą..........

Odp: Stowarzyszenie Przyjaciół Szkół Katolickich 01/28/2012 19:09 #414

• Wojniczanin
  • Starszy Forumowicz
  • Oklaski: 6
Morozow napisał:
mam tylko nadzieję, że to będą prawdziwe szkoły katolickie, że będą uczyć zasady jeżeli zostaniesz uderzony w policzek to odwiń uderzającemu cię, tak aby juz nie wstał i nie mógł zrobić tego ponownie.

Taka szkoła to raczej mało ma wspólnego ze szkołą katolicką. Bardziej przypomina wychowanie w poprawczaku.

Odp: Szkoły w prywatne ręce 01/28/2012 19:09 #415

• Morozow
nie sądzę aby ci sami nauczyciele, którzy dotychczas kształcili Państwa dzieci tak w Milówce jak w Łoponiu nagle zaczęli indoktrynować dzieci jakąkolwiek ideą nie mówię tu nawet o religii. Tylko chciałem uspokoić, że nie ma już prawdziwych szkół katolickich, takich jak kiedyś były z prawdziwymi zasadami katolickiego wychowania młodzieży. Chyba, że zmienią się nauczyciele wtedy jest na to szansa .....

Odp: Stowarzyszenie Przyjaciół Szkół Katolickich 01/28/2012 19:13 #416

• Morozow
A tu sie p. Wojniczanin myli przez wychowanie odwrotne do zasady jaką opisałem nasza cywilizacja umiera. O wychowaniu w poprawczaku nic nie wiem, ale raczej tam wychowują zgodnie z programem nauczania i widać jak to wygląda

Odp: Stowarzyszenie Przyjaciół Szkół Katolickich 01/28/2012 19:41 #417

• Marta
Przeglądając inne szkoły prowadzone przez stowarzyszenia można dostrzec o wiele większą ofertę edukacyjną i rozwój zainteresowań ucznia niż w innych szkołach w gminie. Naprawdę żałuję, że nie chodziłam do takiej szkoły. A z tego co się orientuję to wszystkie dzieci w Łoponiu są chrześcijanami.

Przykład szkoły: img.iap.pl/s/604/205784/Edytor/Image/Szk...dzerowa/Foldera2.jpg
  • Strona:
  • 1
  • 2
Wygenerowano w 0.09 sekundy