Ekspert napisał:
[...] Prawdopodobnie Pani Urszula wypadła bardzo merytorycznie. Z tego co usłyszałem na miejscu zarzuty o brak doświadczenia są bezpodstawne. Prowadząc kursy dla dzieci i młodzieży od 3 lat (która Pani ze szkoły miała styczność z licealistami?!). Po drugie jak można zarzucić brak kompetencji dla osoby, która jest matematykiem, członkiem Stowarzyszenia Matematyków, trenerem w zakresie wykorzystania TIK. Pani Belferko mogłaby Pani poświęcić czas i przyjść na spotkanie.....dowiedziałaby się Pani dlaczego mieszkańcy również byli przeciwni filmowaniu.....Tajemniczość zaczyna otaczać działania Stowarzyszenia Prymus ot choćby fakt, że rodzice poprzez zapisy Statutu i wybrany skład Zarządu - nie mają wiele do powiedzenia. W 7-osobowym Zarządzie - czterech nauczycieli stanowiących wymaganą większość może przegłosować wszystkie WAŻNE UCHWAŁY - BEZ WIEDZY i zgody przedstawicieli rodziców. Można zadać sobie pytanie dlaczego w ZARZĄDZIE - większość nie stanowią rodzice?!
Czy to nie jest ośmieszanie siebie, gdy Szanowny Ekspert zarzuca Belferce, że mogła przyjść na spotkanie, a sam nie był i opiera się na jakimś "usłyszeniu" i "rachunku prawdopodobieństwa", nie wskazując konkretnych wyliczeń matematycznych.
Z tego, co przeczytałem: Belferka nie zarzucała niekompetencji przedmiotowej. Pani Urszula Golińska odpowiedziała wyczerpująco na zadane pytania i przedstawiła swoją propozycję Rodzicom z Grabna. Moim zdaniem była to propozycja interesująca (do takich na pewno należy zakup podwójnych kompletów podręczników dla uczniów).
Serdecznie współczuję wszystkim, którzy w tej sytuacji mierzą się z problemem prowadzenia szkoły. Na spotkaniu p. Urszula Golińska powiedziała, że zdaje sobie sprawę z tego, iż członkowie Zarządu odpowiadają swoim osobistym majątkiem za powodzenie przedsięwzięcia, jakim jest prowadzenie szkoły w Grabnie. To nie są przelewki. Nie wiem, czy taką świadomość mają członkowie Zarządu Stowarzyszenia PRYMUS, ale to może być wystarczające wytłumaczenie, dlaczego w składzie tego Zarządu jest czworo Nauczycieli i troje Rodziców.
Żyjemy w kraju niepoważnym i tu wszystko może się zdarzyć. Ten rok będzie obfity w wydarzenia, które mogą wystawić na poważną próbę motywację do zastępowania państwa i samorządów w obowiązku prowadzenia szkół.
Z tego powodu mam prośbę, aby studzić w swoich wypowiedziach wyobrażenia o krociowych zyskach organu prowadzącego. W tym względzie podobał mi się realizm p. Urszuli Golińskiej, która (inaczej niż Ekspert Krzysztof Nowak w RAPORCIE) nie operuje pojęciem rentowności szkoły.