Witamy, Gościu

Biblioteka
(1 przeglądających) (1) Gość
Wydarzenia
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Biblioteka

Biblioteka 12/17/2011 20:14 #119

• Wojniczanin
  • Starszy Forumowicz
  • Oklaski: 6
Na stronie Gminy Radłów www.gminaradlow.pl/index.php/component/c...i-15-tys-mieszkacow- jest artykuł o rankingu bibliotek. Na 602 pozycje w rankingu Radłów zajmuje 29 miejsce. Wojnicza NIE MA wcale!!!

Dla zainteresowanych link do rankignu: www.mbp.cieszanow.eu/pliki/bibloteki_on-line_Layout%201.pdf
Ostatnio zmieniany: 12/17/2011 20:15 przez Wojniczanin.

O:Biblioteka 12/18/2011 08:46 #121

• JKM
  • Starszy Forumowicz
  • Oklaski: 3
Spotkałem dyrektora biblioteki z Radłowa pewnego wieczoru w Muzeum w Tarnowie, poświęconego promocji pewnej książki. Był żywo zainteresowany wszystkim, co tego wieczoru tam się działo i każdym wypowiedzianym słowem.

Po tej obecności Radłów wzbogacił się w pięć egzemplarzy promowanego tytułu (jeśli dobrze pamiętam) i każda filia Gminnej Biblioteki zaopatrzona była w jeden egzemplarz książki.

Spodobało mi się to myślenie i taka aktywność. Od tamtej chwili już kilka razy odwiedziłem Radłów. Byłem ciekawy, jakie książki mają w tej bibliotece.

Na ścianach w korytarzu widziałem zawieszone zdjęcia ludzi, którzy zaczynali swoją drogę naukową w tym mieście. Było ich kilkanaście.

Dziś mogę mieć wspomnienie tego wrażenia i gorzką refleksję dotyczącą funkcjonowania oświaty, kultury i czytelnictwa w Wojniczu.

Wyobraźnia nie jest obowiązkowa, podobnie jak inteligencja. Można się bez nich obejść. Wtedy nie trzeba dbać o wykształcenie, rozwój, kulturę, naukę, nie trzeba czytać, nie trzeba wiedzieć, nie trzeba myśleć... To może być nawet wygodne, ale zawsze do czasu...
  • Strona:
  • 1
Wygenerowano w 0.06 sekundy