Czekolada Domowa

Przepis na czekoladę w wykonaniu własnym

Składniki:

  • 0,5 kg mleka w proszku
  • 4-5 łyżek (dużych) kakao (w proszku)
  • bakalie wg uznania
  • kostka masła
  • 1/2 szklanki wody (przegotowanej)
  • 2 szklanki cukru

 

Wykonanie:

Mleko w proszku wymieszać bardzo dokładnie razem z kakao (na sucho), tak żeby nie było żadnych białych plam - inaczej będą grudki. Najlepsza opcja zmiksować razem.

Wodę razem z cukrem rozgrzać w garnczku, jak się cukier rozpuści - dodajemy kostkę masła i mieszamy wszystko aż do zagotowania.

Gdy zagotuje się nam ten roztwór - wsypujemy wymieszane mleko w proszku razem z kakao i mieszamy (cały czas gotując) przez ok 4 minuty. Po zdjęciu z ognia dodajemy ewentualne bakalie i mieszamy. Zanim wystygnie wylewamy na blaszkę do pieczenia placków wyłożoną spożywczą folią aluminiową (ważne!). Czekamy aż ostygnie i dajemy do lodówki. Jak w lodówce stwardnieje to zdejmujemy z blachy, odrywamy folię i kroimy w kostkę.

W celi zachowania świeżości przez dłuższy czas należy trzymać w lodówce hermetycznie zapakowane.

 

Smacznego

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com