Tu jest Nasz Dom, Nasza Ojczyzna

  • InfoNews
    • Kronika Policyjna
    • Pozostałe
    • Wydarzenia
    • Kamera News
    • Sport
  • Wojnicz
    • Sołectwa
    • Kultura
    • Turystyka
    • Urząd Miasta
    • Historia
    • Rozkład jazdy busów
    • Baza Teleadresowa
  • Misz-Masz
    • O tym się mówi
    • W wolnym czasie
    • Kącik Poezji
  • Ogłoszenia
    • Kupię
    • Sprzedam
    • Dam pracę
    • Szukam pracy
    • Zamienię
    • Różne
  • Nasze Interwencje
  • Galeria
  • Forum
    • Logowanie
  • O Nas
    • Reklama
    • Informacje od redakcji
  • Pogoda
    • Pogoda na następne 48h
    • Pogoda na następne 84h
  • Okiem Chavy

W wolnym czasie

  • Recenzje książek
  • Polecane WWW
  • Przepisy kulinarne
  • Wyniki Sondy
  • Kącik Poezji

Figowiec

wtorek, 03 kwietnia 2012 20:04 | Wpisany przez Administrator | PDF | Drukuj | Email

" FIGOWIEC "

1. Upiec ciemny biszkopt z 6-ciu jaj:

  • 6 jaj ,3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płask łyzeczka proszku o pieczenia

Białka ubić na sztywno,dodawać stopniowo cukier i zółtka. Dodać przesianą i zmieszaną z proszkiem do piecznia mąkę,lekko wymieszać

Wylać na formę i piec w temp. 160-180 oC ok. 30-40 minut

2. Upiec ciasto bakaliowe

  • 20 dag pokrojonych fig suszonych
  • 20 dag rodzynek
  • 10 dag orzechów mielonych
  • 10 dag orzechów krojonych
  • 2 łyzki maki pszennej
  • 12 białek
  • 12 łyżek cukru kryształu
  • 2 płaske łyzeczki proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem,dodac bakalie,makę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać.Dac na blaszkę wyłozoną pergaminem lub folią aluminiową. Upiec. Ostudzić upieczone ciasta i przełozyć masą

3. Masa

  • 12 żółtek
  • 6 łyżek cukru kryształu
  • 2 kostki masła

Zółtka z cukrem ubic na parze.Ostudzić. Dodać do utartego masła. Ciemny biszkopt,masa,ciasto bakaliowe,posmarować masą i posypać tartą czekoladą lub mielonymi orzechami.

 

Pyszne,polecam

Smacznego !

 

Lucyna Malec

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
następna »
 

Wszelkie prawa zastrzeżone

Pomysł i realizacja Piotr Szpala

Napisz wiadomość borg.wojnicz@wp.pl

Designed by Piotr Szpala.