Tu jest Nasz Dom, Nasza Ojczyzna

  • InfoNews
    • Kronika Policyjna
    • Pozostałe
    • Wydarzenia
    • Kamera News
    • Sport
  • Wojnicz
    • Sołectwa
    • Kultura
    • Turystyka
    • Urząd Miasta
    • Historia
    • Rozkład jazdy busów
    • Baza Teleadresowa
  • Misz-Masz
    • O tym się mówi
    • W wolnym czasie
    • Kącik Poezji
  • Ogłoszenia
    • Kupię
    • Sprzedam
    • Dam pracę
    • Szukam pracy
    • Zamienię
    • Różne
  • Nasze Interwencje
  • Galeria
  • Forum
    • Logowanie
  • O Nas
    • Reklama
    • Informacje od redakcji
  • Pogoda
    • Pogoda na następne 48h
    • Pogoda na następne 84h
  • Okiem Chavy

W wolnym czasie

  • Recenzje książek
  • Polecane WWW
  • Przepisy kulinarne
  • Wyniki Sondy
  • Kącik Poezji

Przepisy kulinarne

Figowiec

wtorek, 03 kwietnia 2012 20:04 | Wpisany przez Administrator | PDF | Drukuj | Email

" FIGOWIEC "

1. Upiec ciemny biszkopt z 6-ciu jaj:

  • 6 jaj ,3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płask łyzeczka proszku o pieczenia

Białka ubić na sztywno,dodawać stopniowo cukier i zółtka. Dodać przesianą i zmieszaną z proszkiem do piecznia mąkę,lekko wymieszać

Wylać na formę i piec w temp. 160-180 oC ok. 30-40 minut

2. Upiec ciasto bakaliowe

  • 20 dag pokrojonych fig suszonych
  • 20 dag rodzynek
  • 10 dag orzechów mielonych
  • 10 dag orzechów krojonych
  • 2 łyzki maki pszennej
  • 12 białek
  • 12 łyżek cukru kryształu
  • 2 płaske łyzeczki proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem,dodac bakalie,makę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać.Dac na blaszkę wyłozoną pergaminem lub folią aluminiową. Upiec. Ostudzić upieczone ciasta i przełozyć masą

3. Masa

  • 12 żółtek
  • 6 łyżek cukru kryształu
  • 2 kostki masła

Zółtka z cukrem ubic na parze.Ostudzić. Dodać do utartego masła. Ciemny biszkopt,masa,ciasto bakaliowe,posmarować masą i posypać tartą czekoladą lub mielonymi orzechami.

 

Pyszne,polecam

Smacznego !

 

Lucyna Malec

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

Surówka "Marchewka z Chrzanem"

wtorek, 03 kwietnia 2012 19:40 | Wpisany przez Administrator | PDF | Drukuj | Email

SURÓWKA " Marchewka z chrzanem "

5-6 marchewek

4 jabłka

1-2 łyzki chrzanu

4 łyzki kwaśnej smietany

cukier do smaku

 

Marchew i jabłka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,dodać chrzan. Wymieszać ze śmietaną, dodać cukier i doprawić.


Lucyna Malec

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

Sernik

piątek, 30 grudnia 2011 20:27 | Wpisany przez Administrator | PDF | Drukuj | Email

Przepis na prosty i szybki oraz co najważniejsze pyszny sernik.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Więcej…

 

Tiramisu Light

sobota, 22 października 2011 21:53 | Wpisany przez Administrator | PDF | Drukuj | Email

Dietetyczny deser - Tiramisu

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Więcej…

 

Szybka, domowa pizza

sobota, 22 października 2011 02:00 | Wpisany przez Administrator | PDF | Drukuj | Email

Coś na szybko na obiad:)

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Więcej…

 
Więcej artykułów…
  • Leczo na szybko
  • Czekolada Domowa
  • sałatka z marynowanego mięsa
  • Pierś z kurczaka inaczej

<< pierwsza < poprzednia 1 2 następna > ostatnia >>

Strona 1 z 2

Wszelkie prawa zastrzeżone

Pomysł i realizacja Piotr Szpala

Napisz wiadomość borg.wojnicz@wp.pl

Designed by Piotr Szpala.