Tu jest Nasz Dom, Nasza Ojczyzna

  • InfoNews
    • Kronika Policyjna
    • Pozostałe
    • Wydarzenia
    • Kamera News
    • Sport
  • Wojnicz
    • Sołectwa
    • Kultura
    • Turystyka
    • Urząd Miasta
    • Historia
    • Rozkład jazdy busów
    • Baza Teleadresowa
  • Misz-Masz
    • O tym się mówi
    • W wolnym czasie
    • Kącik Poezji
  • Ogłoszenia
    • Kupię
    • Sprzedam
    • Dam pracę
    • Szukam pracy
    • Zamienię
    • Różne
  • Nasze Interwencje
  • Galeria
  • Forum
    • Logowanie
  • O Nas
    • Reklama
    • Informacje od redakcji
  • Pogoda
    • Pogoda na następne 48h
    • Pogoda na następne 84h
  • Okiem Chavy

W wolnym czasie

  • Recenzje książek
  • Polecane WWW
  • Przepisy kulinarne
  • Wyniki Sondy
  • Kącik Poezji

Leczo na szybko

wtorek, 04 października 2011 18:34 | Wpisany przez Administrator | PDF | Drukuj | Email

Nietypowy obiad/kolacja

Składniki:

  • 5 papryk - mogą być różnokolorowe lub tylko czerwone
  • 3 duże cebule
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 kg cienkiej kiełbasy (może być zwyczajna, toruńska lub inna -według uznania)
  • listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • wegeta
  • papryka słodka w proszku
  • majeranek otarty
  • koncentrat pomidorowy
  • oliwa
  • mąka

Wykonanie:

Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w półplasterki, podsmażyć na oliwie na rumiano. Można do kiełbasy dodać inną wędlinę, którą mamy w lodówce. Przełożyć do garnka, w którym będzie się gotowało leczo (tłuszcz zostawić na patelni). Cebulę pokroić w plasterki a te podzielić na ćwiartki. Zeszklić ją na tym samym tłuszczu, na którym smażyła się kiełbasa.

Przełożyć wszystko do garnka z kiełbasą.

Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Włożyć do garnka z kiełbasą i cebulą. Cukinię obrać ze skórki, przekroić wzdłuż, wyciąć gniazda nasienne, pozostały miąsz pokroić w kostkę. Dodać do garnka ze składnikami.
Kiełbasę i warzywa podlać wodą. Powinno jej być tyle, aby nie przykrywała składników. Całość doprawić wegetą, czerwoną papryką w proszku, rozgniecionym czosnkiem, majerankiem. Dodać listek i ziela angielskie. Gotować około 30 minut.

Na 10 minut przed końcem gotowania dodać kilka łyżek koncentratu pomidorowego. na koniec całość oprószyć mąką, aby zagęściła potrawę.

 

Smacznego

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
« poprzednia   następna »
 

Wszelkie prawa zastrzeżone

Pomysł i realizacja Piotr Szpala

Napisz wiadomość borg.wojnicz@wp.pl

Designed by Piotr Szpala.