Tu jest Nasz Dom, Nasza Ojczyzna

  • InfoNews
    • Kronika Policyjna
    • Pozostałe
    • Wydarzenia
    • Kamera News
    • Sport
  • Wojnicz
    • Sołectwa
    • Kultura
    • Turystyka
    • Urząd Miasta
    • Historia
    • Rozkład jazdy busów
    • Baza Teleadresowa
  • Misz-Masz
    • O tym się mówi
    • W wolnym czasie
    • Kącik Poezji
  • Ogłoszenia
    • Kupię
    • Sprzedam
    • Dam pracę
    • Szukam pracy
    • Zamienię
    • Różne
  • Nasze Interwencje
  • Galeria
  • Forum
    • Logowanie
  • O Nas
    • Reklama
    • Informacje od redakcji
  • Pogoda
    • Pogoda na następne 48h
    • Pogoda na następne 84h
  • Okiem Chavy

W wolnym czasie

  • Recenzje książek
  • Polecane WWW
  • Przepisy kulinarne
  • Wyniki Sondy
  • Kącik Poezji

Pierś z kurczaka inaczej

sobota, 17 września 2011 19:41 | Wpisany przez Administrator | PDF | Drukuj | Email

Inaugurację działu z przepisami kulinarnymi zacznę od przepisu na drugie danie. W roli głównej - Pierś z Kurczaka.Uśmiech

 

Na wstępie kilka informacji: ilość składników przeznaczona na 4-6 osób, czas niezbędny do przygotowania - ok 30-40 min.

 

 

Składniki podstawowe:

  • 2 duże podwójne porcje piersi z kurczaka,
  • łyżeczka przypraw do mięsa drobiowego,
  • jajko,
  • olej (lub oliwa z oliwek - mięso wyjdzie bardziej kruche)
  • świeży ogórek
  • bułka tarta,
  • zielenina,
  • makaron (spirale).

Składniki na sos:

  • szklanka śmietany - kremówki,
  • 2 duże cebule,
  • masło do smażenia,
  • łyżka musztardy,
  • sól,
  • pieprz.

Surówka:

  • 2 marchewki,
  • 2 jabłka (słodkie),
  • 1 cebula,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Porcje z kurczaka rozbijamy równomiernie dłonią i nacieramy przyprawą do kurczaka, następnie odstawiamy na kilka minut w chłodne miejsce żeby się "przegryzło".

Wychłodzonego kurczaka panierujemy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na gorącym oleju/oliwie rumieniąc z obu stron. Gdy mamy już przyrumienionego kurczaka przekładamy go do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnika (temp. 180OC) na 15 min.

Gotujemy makaron.

Marchewkę trzemy na wiórka. Cebulę kroimy w drobną kostkę a jabłko ucieramy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko mieszamy razem.

Gdy kurczak piecze się w piekarniku przygotujemy sos śmietanowy. Na maśle lekko rumienimy posiekaną cebulę, potem dodajemy śmietanę i wszystko podgrzewamy cały czas mieszając nie dopuszczając do zagotowania. Dodajemy musztardę i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Na talerzach układamy pokrojonego ogórka w plasterki dookoła talerza. Z jednej strony kładziemy upieczoną w piekarniku porcję kurczaka, z drugiej strony wykładamy ugotowany makaron. Na środek tego wszystkiego wylewamy sos śmietanowy i podajemy razem z surówką.

 

Smacznego.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
« poprzednia
 

Wszelkie prawa zastrzeżone

Pomysł i realizacja Piotr Szpala

Napisz wiadomość borg.wojnicz@wp.pl

Designed by Piotr Szpala.