jakotaki napisał:
P.JKM naczytałeś się Pan różnych Druidów i męczenników epok,którzy w swoich czasach musieli milczeć a wykorzystane teksty pozostały historykom do rozpamiętywania. My jednak musimy wrócić do codzienności , dziś ekonomia rządzi . Nie tylko Gminą Wojnicz ale i innymi gminami , więc nie tylko w Wojniczu -gminie - zamyka się szkoły ale proszę zobaczyć dookoła Tarnów, Kraków i inne też.
[...]
Sumując moją wypowiedź , chcę powiedzieć: nie chcę innych w naszej szkole, a dzieci z Milówki niech się uczą w Milówce , z Łoponia w Łoponiu itd.
a kwestia M. Konopnickiej to ironiczny żart
[...]
A owszem, naczytałem się, choć przez wiele lat twierdziłem, że nie jest prawdą powiedzenie "HISTORIA MAGISTRA VITAE" - "historia jest nauczycielką życia", bo widziałem jak mało ta historia uczy Polaków. Raczej byłem skłonny uznać w tym kraju słuszność innego bon motu: "TYLKO GŁUPCY UCZĄ SIĘ WYŁĄCZNIE NA SWOICH BŁĘDACH". Na potrzeby dyskusji z moimi kolegami, którzy mieli wstręt do filozofii, a uznawali tylko historię, zacząłem jednak kolekcjonować w pamięci argumenty z historii, bo zauważyłem pewną prawidłowość, a mianowicie, że jak ktoś się nie lubi uczyć historii, to mu historia funduje bolesne powtórki.
Niestety, nawet historycy i nauczyciele historii nie widzą między wydarzeniami pewnych analogii. Nic więc dziwnego, że ich uczniowie pamiętają fakty i daty, a nie rozumieją kierunków procesów historycznych.
Przyjąłem za słuszny pogląd, że
inteligencja i wiedza są o tyle przydatne, o ile służą przewidywaniu zdarzeń i zapobieganiu niekorzystnym konsekwencjom. Nie śmiem myśleć, że jest to podejście wyjątkowe, a na pewno nie jest szczególnie odkrywcze. Gdyby nasi przodkowie nie potrafili przewidzieć kierunku ucieczki zaganianych w czasie polowania
mamutów, to by umarli z głodu. Przykrość polega na tym, że Polacy często zachowują się bardziej jak
mamuty, niż jak łowcy. Na spotkaniu w Grabnie
Jerzy Jarkowski przypomniał dwa fakty z historii Wojnicza, które świadczą, że
społeczność Wojnicza ma do mamutów szczególne upodobanie.