Leczo na szybko

Nietypowy obiad/kolacja

Składniki:

  • 5 papryk - mogą być różnokolorowe lub tylko czerwone
  • 3 duże cebule
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 kg cienkiej kiełbasy (może być zwyczajna, toruńska lub inna -według uznania)
  • listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • wegeta
  • papryka słodka w proszku
  • majeranek otarty
  • koncentrat pomidorowy
  • oliwa
  • mąka

Wykonanie:

Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w półplasterki, podsmażyć na oliwie na rumiano. Można do kiełbasy dodać inną wędlinę, którą mamy w lodówce. Przełożyć do garnka, w którym będzie się gotowało leczo (tłuszcz zostawić na patelni). Cebulę pokroić w plasterki a te podzielić na ćwiartki. Zeszklić ją na tym samym tłuszczu, na którym smażyła się kiełbasa.

Przełożyć wszystko do garnka z kiełbasą.

Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Włożyć do garnka z kiełbasą i cebulą. Cukinię obrać ze skórki, przekroić wzdłuż, wyciąć gniazda nasienne, pozostały miąsz pokroić w kostkę. Dodać do garnka ze składnikami.
Kiełbasę i warzywa podlać wodą. Powinno jej być tyle, aby nie przykrywała składników. Całość doprawić wegetą, czerwoną papryką w proszku, rozgniecionym czosnkiem, majerankiem. Dodać listek i ziela angielskie. Gotować około 30 minut.

Na 10 minut przed końcem gotowania dodać kilka łyżek koncentratu pomidorowego. na koniec całość oprószyć mąką, aby zagęściła potrawę.

 

Smacznego

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com